Massagepraktijk benodigdheden 2021

Om een massagepraktijk te beginnen, heb je niet veel nodig. In principe kun je met een inklapbare massagetafel met draagtas al prima op locatie of aan huis bij cliënten werken. Maar als je besluit een eigen locatie te openen en vanuit een massagepraktijk te werken, heb je iets meer benodigdheden nodig. Welke benodigdheden dit zijn, is ook afhankelijk van welke massages je aanbiedt. In deze handleiding hebben we het over alle materialen en dingen die je nodig hebt of welke handig zijn om te hebben.

Inhouds opgave

 1. Massagetafel
 2. Massagetafel accessoires
 3. Olie, Lotion, Crème
 4. Hotstonesets, cupping, kruidenstempels
 5. Massagehanddoeken en compresdoeken
 6. Werkwagen
 7. Massagekruk
 8. Anatomiemodellen en posters

1. Massagetafel

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je geen massages kunt geven zonder massagetafel. Echter zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een massagetafel koopt. Hoe lang ben je bijvoorbeeld? Wat is je budget? Wat voor type behandelingen wil je voornamelijk gaan uitvoeren? Moet de massagetafel makkelijk te vervoeren zijn of werk je op een vaste plek? Dit zijn allemaal dingen die van belang zijn bij het kiezen van een massagetafel.

Benieuwd welke factoren allemaal van belang zijn in je keuze voor een massagetafel? Bekijk dan ons stappenplan om de perfecte massagetafel te kopen

2. Massagetafel accessoires

Als je het als masseur een beetje professioneel wilt aanpakken, zul je er niet aan ontkomen om ook extra accessoires voor je massagetafel te kopen. Met behulp van de juiste accessoires vergroot je het comfort van je cliënt namelijk enorm. Daarnaast is het gebruik van de juiste disposables ook van belang voor de hygiëne tijdens je behandelingen.

Knierollen voor massages

Boby cushions behandelkussens voor massages

Als je vaak zwaardere cliënten of zwangere vrouwen behandelt ben je er vast wel bekend mee: het is vaak lastiger voor de cliënt om een comfortabele positie aan te nemen. Met de body cushion behandelkussens leg je de cliënt in een goede comfortabele positie en zorg je ervoor dat jij als masseur de cliënt gemakkelijker kunt masseren.

De kussens zijn lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen met een draagtas . Deze draagtas wordt bij de body cushions uit ons assortiment standaard meegeleverd.

Wel of geen hoofdsteun bij de massagetafel?

Vrijwel iedereen vind het fijner om op een massagetafel met losse hoofdsteun te liggen, in plaats van een uitsparing. De prijs van een hoofdsteun is in de laatste 10 jaar flink gedaald. Voorheen betaalde je minstens €100 voor een kwalitatieve hoofdsteun, terwijl deze tegenwoordig voor €35 worden aangeboden.

Alhoewel vrijwel alle massagetafels een uitsparing hebben, worden niet alle massagetafels standaard met een losse hoofdsteun geleverd. Aan de ene kant is dat jammer, want een hoofdsteun heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van een uitsparing.

Veel hoofdsteunen worden standaard geleverd met een armplankje en dit heeft nog meer voordelen. Hieronder alle voordelen van een losse hoofdsteun met armplankje op een rijtje:

 • Het verlengt je massagetafel – Met een hoofdsteun is je massagetafel een stuk langer. Je verlengt het namelijk met zo’n 20 tot 30cm.
 • Het is minder claustrofobisch – Sommige cliënten vinden een uitsparing een beetje claustrofobisch, omdat het hoofd volledig wordt omringt door de massagetafel. Bij een hoofdsteun is hier veel minder sprake van.
 • Je kunt bepaalde spiergroepen beter behandelen – Door het gebruik van een hoofdsteun met armplankje verandert de positie van je cliënt. Er zijn vaak verschillende mogelijkheden om het armplankje te bevestigen. Zo kan je je cliënt de meest ideale houding laten aannemen waarin de te masseren spieren ontspannen en goed bereikbaar zijn.
 • Massagetafel wordt bovenaan breder – Met het gebruik van een hoofdsteun en armplankje wordt de massagetafel breder. Hierdoor kan de cliënt zijn of haar armen op verschillende manieren naast zich neerleggen.

Karretje voor massagetafel

Als je een stevige en stabiele massagetafel wilt hebben, gaat dit helaas vaak gepaard met extra gewicht. Als je veel op locatie werkt, kan het sjouwen van een massagetafel ten koste gaan van je rug. Het gebruik van een massagetafelkarretje kan hier zeker in helpen.

Hoeslaken voor een massagetafel

Als je wilt groeien met je massagepraktijk is een goede hygiëne van groot belang. Dit kan je doen door de massagetafel regelmatig te desinfecteren en schoon te maken. Maar het gebruik van een hoeslaken voor een massagetafel is hierin nog veel belangrijker. Niet alleen creëert het een schoon gevoel voor je cliënten en voor jezelf, het helpt je ook  om de levensduur van je massagetafel te verlengen! 

Facecovers en andere disposables

Naast het gebruik van een hoeslaken, kan ook het gebruik van de juiste disposables helpen om je praktijkhygiëne te verbeteren. Het gebruik van bijvoorbeeld een facecover voor de uitsparing van een massagetafel is hierin bijvoorbeeld heel belangrijk. Het grote voordeel van disposables is dat je deze niet hoeft te wassen, maar na gebruik gewoon kunt weggooien. Zo bespaar je als masseur veel van je kostbare tijd! 

3. Olie, crème en lotion om massages te geven 

Het gebruik van olie, lotion en crème bij bepaalde massages zorgt ervoor dat er minder wrijving op de huid ontstaat. Maar er zijn meer voordelen. Zo kan een prettige geur de massage ondersteunen en geeft dat een versterkende werking van de massage. Het is prettig om diverse soorten oliën, lotions en crèmes te hebben waar de cliënt zelf uit kan kiezen. Kijk ook eens naar geuren die een bewezen kalmerend effect hebben, zoals kaneel, lavendel, jasmijn, kamille en Ylang Ylang. 

Bij het kopen van massageolie zijn er een paar dingen waar je extra op moet letten:

 • De olie moet goed in de huid trekken – Hetgeen wat je hiermee wilt voorkomen is dat de cliënt nog steeds een vet laagje op de huid heeft wanneer hij zijn kleren weer aantrekt. Aan de andere kant wil je ook geen olie hebben die te snel in de huid trekt. Je moet hierin het juiste evenwicht zoeken waarbij je als masseur nog steeds een kleine wrijving kunt voelen.
 • Kies voor natuurlijke ingrediënten – Probeer massageolie met paraffine en vaseline te vermijden. Dit zijn voorbeelden van oliën die niet goed door de huid worden opgenomen. Let daarnaast ook op of er geen synthetische kleurstoffen, conserveermiddelen of andere chemische stoffen zijn gebruikt. Deze ingrediënten vergroten de kans op een allergische reactie.
 • De olie moet een aangename geur hebben – Dit is lastig, omdat dit veel te maken heeft met persoonlijke voorkeur. Zorg daarom dat je verschillende keuzes hebt, zodat de cliënt altijd zelf kan kiezen wat hij of zij prettig vindt. De meeste mensen hebben wel de voorkeur voor een niet al te overheersende geur.

4. Hotstone sets, kruidenstempels en cupping

Als je verschillende soorten behandelingen wilt gaan uitvoeren zal je extra materialen moeten aanschaffen. Zo heb je voor een hotstonemassage natuurlijk wel massagestenen nodig.

Ook heb je voor cupping, cupping bekers nodig.

Hotstoneset voor hotstonemassages

hotstone set 45 stenen

Bij het geven van een hotstonemassage zijn twee dingen van essentieel belang: een hotstoneheater om de massagestenen in op te warmen en de massagestenen zelf. Als je een hotstoneset wilt aanschaffen is het van belang dat je eerst gaat kijken hoeveel en welke massagestenen/chakrastenen je nodig gaat hebben.

Wanneer je dit eenmaal weet, kun je gaan kijken naar de juiste hotstoneheater. Idealiter kun je al je massagestenen in één keer opwarmen met de hotstoneheater. Als je dus een set massagestenen kiest die uit 60 stuks bestaat, zul je niet kunnen volstaan met een hotstoneheater van 6 liter. Aan de andere kant heb je voor een set massagestenen die bestaat uit 22 stuks echt geen hotstone heater van 18 liter nodig. In dit geval kun je prima volstaan met een heater van 6 liter. Bekijk hier al onze hotstonesets.

Cups voor cupping massage

Cups voor cupping massage

Een cuppingmassage is een behandeling waarbij je gebruik maakt van cups. Deze cups, die gemaakt zijn van glas of siliconen, heb je natuurlijk nodig als je een cupping massage wilt geven. In principe zijn er zeven factoren waar je rekening mee moet houden bij het kopen van cupping cups:

 • Het aantal cups – Voor welke lichaamsdelen wil je cuppingmassages gaan uitvoeren? Als je de rug een massage met cupping wil gevenzul je meer cups nodig hebben dan wanneer je alleen een deel van de benen wilt masseren.
 • De grootte van de cups – Probeer altijd te kiezen voor een set met cups van verschillende groottes. Op die manier heb je meer flexibiliteit, waardoor je meerdere delen van het lichaam kunt behandelen.
 • Wel of geen gezichtsbehandeling – Wil je ook cuppingmassages voor het gezicht geven? In dit geval zijn er speciale cuppingsets die gemaakt zijn voor het behandelen van het gezicht.
 • Draagtas – Als je regelmatig op locatie werkt is het van belang dat je de cups ook mee kunt nemen. Als dit het geval is, kies dan zeker voor een set die wordt geleverd met draagtas. Siliconen cups zijn in dit geval ook de beste optie, omdat deze niet zo snel kapot gaan.
 • Prijs – Een goede cupping set hoeft niet duur te zijn. Zo heb je al een goede set voor €20 tot €60.

5. Massage handdoeken en kompres doeken

Massage handdoeken

Het gebruik van handdoeken tijdens een massage is onmisbaar. Ze helpen je met het verwijderen van overgebleven massageolie of lotion van de cliënt na de massage. De handdoeken kunnen ook gebruikt worden om de cliënt warm te houden tijdens de massage op de plekken waar niet gemasseerd wordt.

Massagehanddoeken

Bij het kopen van massagehanddoeken moet je rekening houden met de grootte van de handdoeken. Kies voor een grootte van minstens 50 x 100 cm voor het comfort van je cliënten. Kies voor een handdoek die is gemaakt van 100% katoen voor optimaal comfort. Ook is het van belang dat de handdoeken goed tegen olie kunnen.

Kompresdoek

Een kompresdoek is onmisbaar voor iedere massagepraktijk of schoonheidssalon. Deze handdoeken zijn vaak niet groter dan 30 x 50 cm en zijn daarmee ideaal om met warme kompressen een gezichts- of schoudermassage af te sluiten. Echter kan je kompresdoeken ook gebruiken voor het drogen van de handen of om tijdens een massage het hoofd van de cliënt op te laten rusten.

Handdoekwarmer

Een handdoekwarmer is een luxe aanwinst voor iedere beautysalon of spa. Je verwarmt binnen mum van tijd handdoeken en kompresdoeken op tot een aangename temperatuur op een professionele manier. Een handdoekwarmer is geen must, maar wel een goede manier om je cliënten extra te verwennen voor of na een massage met een warme handdoek.

 

6. Serveer wagentje

Serveer wagentje

Misschien hoeven we het niet eens specifiek te benoemen, maar als je al de bovenstaande massagespullen gaat aanschaffen is het ook handig om een plek te hebben waar je deze gemakkelijk kunt bewaren. De spullen moeten netjes liggen, zodat het goed oogt voor je cliënten en tegelijkertijd binnen handbereik zijn. Een serveer wagentje is hierin een goede oplossing

7. Massagekruk

Zadelkruk wit

Als je veel gezichtsbehandelingen of voetreflexologie doet is een goede zadelkruk essentieel. Niet alleen kan je op die manier de cliënt beter behandelen, ook voorkom je er rugklachten voor jezelf mee. Om de juiste zadelkruk te kopen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

 • Hoogte – Als je een zadelkruk koopt is het natuurlijk wel van belang dat je deze op de juiste hoogte kunt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een hogere behandelbank of behandelstoel? Kies dan ook voor een hogere zadelkruk zodat je goed bij je cliënt komt. Houdt ook rekening met je eigen lengte. Onze zadelkrukken zijn veelal te verstellen tussen de 40 en 60 cm (wat goed aansluit op de werkhoogte bij onze massagetafels). Echter kan het zijn dat je een hogere zadelkruk nodig hebt die te verstellen is tot 80 cm.
 • Wel of geen kantelmechanisme – Een kantelmechanisme zorgt ervoor dat de zitting kantelbaar is, waardoor je gemakkelijker een goede houding op de kruk kunt vinden. Ook stimuleer je beweging met een kantelmechanisme.
 • Wel of niet opvouwbaar – Werk je vaak op locatie? Dan is een opvouwbare massagekruk wellicht handiger. Het nadeel hiervan is dat deze vaak niet met wieltjes komen, waardoor je er niet mee kan bewegen.
 • Voetkruis – De doorsnede van het voetkruis van een massagekruk is een belangrijke keus. Als je een groot voetkruis hebt, bots de kruk makkelijker tegen de massagetafel op wat irritatie kan opwekken. Maar het nadeel van een kleiner voetkruis is dat deze wat minder stabiel is. Als je dan bijvoorbeeld op een tapijt werkt, kunnen de wielen wat sneller in het tapijt vastlopen waardoor de kruk kan kantelen.
 • Wel of geen rugleuning – Een rugleuning voor je massagekruk heeft veel te maken met persoonlijke voorkeur. Deze kunnen geïntegreerd zijn met de zitting of hier los van zitten. In het laatste geval is de leuning vaak in hoogte verstelbaar en kantelbaar. Een smalle rugleuning geeft je meer vrijheid, maar steunt alleen in het midden van de onderrug. Een brede rugleuning geeft je wat minder beweegruimte, maar ondersteunt wel de gehele breedte van de onderrug.

Bekijk hier al onze massagekrukken.

8. Anatomiemodellen en posters

Als laatste kun je nog kijken voor anatomiemodellen en posters. Met behulp van deze spullen kun je meer autoriteit op je vakgebied uitstralen en kun je dingen makkelijker aan cliënten uitleggen. Zo kan het hebben van een anatomiemodel van een voet handig zijn als je voetmassages geeft. Een model van een wervelkolom kan dan weer voordelen hebben bij bijvoorbeeld fysiotherapie of het uitleggen van de oorzaak van rugklachten.

Hopelijk heeft deze lijst met benodigheden je een beter inzicht gegeven in de dingen die je nodig hebt om jouw massagepraktijk te starten. Niet iedereen heeft alle benodigdheden nodig die in de lijst genoemd zijn. Bedenk welke benodigdheden voor jou en jouw cliënten noodzakelijk of prettig zouden kunnen zijn. Zo haal je het meeste uit jouw massagepraktijk!

Website mock-up DigiVisuall

BLOG 1

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Blog2

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

BLOG 3

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.