De belangrijkste essentiële oliën

Een kort portret van belangrijke aromatherapie-oliën

Er zijn bijna evenveel etherische oliën als geurige, aromatische planten. En elke etherische olie heeft zijn eigen opwindende eigenschappen die wachten om ontdekt te worden. Om het overzicht met alle selectie niet te verliezen, helpt het om je te beperken tot de meest bekende etherische oliën en er meer in detail mee om te gaan. Daarom presenteren wij u in korte portretten de belangrijkste oliën, de allrounders van aromatherapie en geven u inzicht in de werking, eigenschappen en toepassing van de oliën.

Anijs

Illicum verum

Anijs is het ontspannende, lichtzoete aroma van pastis, ouzo en andere dranken. Anijs uit Illicum verum, de zogenaamde steranijsolie, geeft deze spijsverteringsdranken het typische, intense aroma, niet te verwarren met de iets subtielere anijsolie van Pimpinella anisum. Anijs heeft een bijzonder positieve, regulerende invloed op vrouwen. De 100% natuurlijkheid van de anijsolie is belangrijk, aangezien de compatibiliteit aanzienlijk verandert met kopieën uit het scheikundig laboratorium! Anijs is populair in de Chinese geneeskunde als ondersteuning tijdens het koude seizoen en zorgt voor een heerlijk ontspannen sfeer.

De verfrissende geur van bergamotolie heeft de kracht om de spanning uit geïrriteerde situaties te halen en een vibratie te creëren waarin het gemakkelijk is om te ontspannen en nieuwe energie te verzamelen. Het heeft een kalmerend en ontspannend effect, maar ook stimulerend en verfrissend. De fruitige en scherp geurende bergamotolie heeft een extreem positief effect op alle mensen die depressief en angstig zijn. Op grijze herfst- en winterdagen verspreidt de geur “licht” onze leefruimte en verlevendigt de sfeer. Het gaat heel goed samen met lavendel- en bloemengeuren!

Citroen

Citrus limonum

Citroenolie heeft een extreem frisse geur, die, vanwege de lichte vluchtigheid in de kamer, snel een verkwikkend, opbeurend en stimulerend effect creëert. Dit wordt vooral geïndiceerd is bij algemene zwakte en depressie. Citroen beweegt zich zowel qua geur als effect tussen limoen en citroengras en is het ideale middel om geconcentreerd aan het bureau te werken. In het seizoen waarin er kans is op verkoudheid, zijn enkele druppels citroenolie in de kamerlucht effectief gebleken vanwege de desinfecterende eigenschappen.

Bij traagheid en lusteloosheid heeft eucalyptus een stimulerend en motiverend effect. Het vergroot het concentratievermogen en is daarom ook geschikt als ondersteunende geur tijdens intellectueel werk. De ietwat medicinale geur is bij ons bekend vanwege het traditionele gebruik in het koude seizoen en voor het wrijven op spieren en gewrichten. Als standaardgeneesmiddel wordt eucalyptus gebruikt bij inademing bij hoest en verkoudheid, en als wrijfmiddel bij reumatische klachten. In de winter wordt eucalyptus vaak gebruikt als sauna-infuus, een paar druppels in het infuuswater zuiveren je adem! Let op: niet gebruiken bij kleine kinderen!

Als we grapefruit ruiken, voelen we meteen waarom de plant de naam Citrus paradisi draagt, de geur is gewoonweg hemels mooi, stimuleert meteen en maakt ons blij. Wanneer de geurmoleculen onze neus bereiken, wordt het vrijkomen van boodschappersubstanties in een fractie van een seconde gestimuleerd, wat onze gevoelens inspireert. De geur is ideaal voor diegenen die niet van de ochtend houden om toch ‘s ochtends op gang te komen en geeft ons de energie en motivatie om taken met focus en kracht uit te voeren.

De toepassing van lavendel is enorm divers. Het is kalmerend en gunstig voor hartkloppingen, nervositeit, opwinding en slapeloosheid. Een paar druppels op de slapen of op het kussen helpen ons gemakkelijker in slaap te vallen. De belangrijkste kwaliteit is balanceren, dat wil zeggen, het veroorzaakt altijd wat we missen. Als we gestrest zijn, zal het ons kalmeren, maar als we melancholisch zijn en last hebben van zorgen, zal het ons verlevendigen, verfrissen en verheffen. Vanwege zijn uitgesproken huidverzorgende eigenschappen wordt lavendel, verdund in basisoliën, ook vaak gebruikt om de huid te verzorgen en te regenereren, bijvoorbeeld na het zonnebaden.

Litsea Cubeba

Litsea cubeba

De geur van Litsea cubeba doet denken aan citroengras met zijn zeer frisse toon, maar is fijner en daardoor nog populairder. In zijn thuisland China heet de olie “Mai Chang” en wordt hij gebruikt om gestreste mensen te compenseren. Iedereen die de olie kent, weet dat het ons in korte tijd ontspanning en balans kan geven. Het is ideaal voor mensen die gestrest en overwerkt zijn en een korte pauze nodig hebben van de drukte. Het is belangrijk dat de olie je niet moe maakt, maar ons nieuwe kracht en energie geeft om onze taken onder de knie te krijgen. Hoe hoger de dosis Litsea Cubeba-olie, hoe meer de verfrissende eigenschappen een rol spelen.

Mandarijn

Citrus reticulata

De mandarijnessence heeft een frisse, fruitig-pittige geur die erg opbeurend is en je ondernemend maakt. Mandarijn is daarom altijd een goede keuze, waar er ook verdrukking plaatsvindt, er is lusteloosheid en verveling verspreidt zich. Het is inspirerend in creatief werk en opbeurend na ernstige, uitputtende ziekten. Vanwege de ingrediënten wordt mandarijn ook gebruikt om depressieve, angstige mensen weer in evenwicht te brengen. Het is ook populair om ‘s avonds te ontspannen in kamergeuren. Het mengt goed met lavendel en brengt in deze combinatie ook rust voor kinderen die niet willen slapen.

Scharlei

Salvia sclarea

Scharlei was al in de middeleeuwen bekend en werd niet alleen voor medicinale doeleinden gebruikt, maar ook gewaardeerd als bedwelmende stof. De geur van de salie is moeilijk te omschrijven – in eerste instantie lijkt hij fris, licht zoet, bijna een beetje nootachtig en heeft hij een delicate bloemige component. Het heeft een verkwikkende, sensueel stimulerende en bedwelmende werking. De essentie heeft de eigenschap om depressieve spanning, nerveuze overprikkeling en angst op te lossen en de vrijgekomen energie om te zetten in creativiteit. In tijden van spanning en stress is salie een waardevolle metgezel voor vrouwen in wisselende cycli.

Neroli 2%

Citrus aurantium var. Aromata

Neroli heeft een sterke invloed op de geest en ziel en wordt beschouwd als een “redding” in de aromatherapie. Het is zeer geschikt voor angstige mensen en situaties waarin angst zich uitbreidt, zoals examens of presentaties. De zachtzoete, bloemige geur van de neroli-essence ademt een kalmerende, ontspannen sfeer uit in de geurlamp, waarin het gemakkelijk is om op te leunen, alle zorgen te vergeten, gevoelens van angst los te laten en te kalmeren. Neroli wordt daarom vaak gebruikt bij nervositeit en onrust, maar ook als huidverzorgingsproduct tegen rimpels.

Sinasappel

Citrus sinensis

De zoete fruitige geur van de sinaasappelolie heeft een kalmerende en tegelijkertijd opbeurende en verkwikkende werking. Hij heeft de kracht om de spanning van nervositeit en stress weg te nemen. Sinaasappelolie verspreidt een verwarmende atmosfeer, die zelfs bij gevoelens van angst, verdriet en onderdrukkende topzwaarheid een bevrijdend en amusant effect heeft. Het heeft een balancerend effect in elke situatie in het leven en zorgt er met zijn enigszins smakelijke eigenschappen voor dat je weer wilt leven. Orange past heel goed bij alle andere geuren en creëert een sfeer van vreugde en een goed humeur.

Oregano

Origanum vulgare

Oregano is een geneeskrachtig kruid met een lange traditie van reinigen en desinfecteren. Oregano wordt traditioneel gebruikt in stoofschotels en rijke gerechten omdat het de maag stimuleert en de spijsvertering bevordert. De geur is al smakelijk. Oregano komt vooral voor in de Italiaanse keuken en oregano is onmisbaar in bruschetta, pizza en pasta. De sterk aromatische olie met zijn lichte warmte reinigt ook de kamerlucht uitstekend. Gebruik de sterke olie altijd zeer spaarzaam! Oregano wordt ook gebruikt in de medische huidverzorging, maar in een maximale concentratie van 1%, goed verdund in een voedende basisolie.

pepermunt

Mentha piperita

De pepermuntolie heeft een frisse, pure geur die je hoofd helder maakt en je concentratievermogen vergroot als je mentaal uitgeput en overwerkt bent. Pepermunt heeft een sterk verkoelend effect en is daardoor verfrissend en verkwikkend. Als geneesmiddel wordt het daarom onder meer gebruikt om spier- en zenuwpijn en hoofdpijn in te wrijven. Het medicijn heeft zichzelf ook bewezen voor het inademen en gorgelen in de mond. Voor pijn in het hoofdgebied is een koud nekkompres een bewezen voordeel. Let op: niet gebruiken bij kleine kinderen!

roos

Rosa damascena

Het toepassingsgebied van de roos is erg breed, vooral vanwege de harmoniserende werking op de ziel. Roos is de ideale etherische olie voor diep verdriet, verdriet en lijden die het hart in de loop der jaren hebben verhard en gevoelens hebben afgestompt. Het helpt ons om ons hart te openen en weer emoties toe te laten. Roos ruikt niet alleen rustgevend, maar is ook een heerlijke essence voor huidverzorging. Een gevoelige huid en vooral geïrriteerde huidgebieden regenereren zichzelf met rozenolie verdund in vette basisolie, vaak ongelooflijk snel. Door zijn sterk ontspannende eigenschappen heeft de remedie zich zowel in de verloskunde als in de terminale zorg bewezen en is ook geschikt voor alle situaties van onrust.

rozemarijn

Rosmarinus officinalis

De rozemarijnessence heeft een pittige, frisse, kamferachtige geur die een stimulerend effect heeft. Rozemarijnolie is daarom altijd geschikt om een ​​kamer te ruiken wanneer mentale werkgerelateerde uitputting optreedt en het concentratievermogen afneemt. Het versterkt de wilskracht en is zowel geschikt als kamergeur voor bewustwordingsoefeningen als voor creatief werk. Rozemarijn wordt ook traditioneel gebruikt in supplementen voor spieren en gewrichten om de bloedcirculatie te bevorderen. Atleten gebruiken deze eigenschap bij het inwrijven voor het sporten om op te warmen en na het sporten om spierpijn te voorkomen.

sandelhout

Santalum spicatum

Sandelhout wordt traditioneel gebruikt voor parfums, wierook en sieraden, en heeft vanwege zijn buitengewone effecten ook al eeuwenlang gediend als een traditionele ayurvedische remedie in India. Het belangrijkste kenmerk is het harmoniserende en kalmerende effect op het psycho-emotionele gebied. Sandelhoutolie heeft een zoete, archetypische geur die doet denken aan sprookjesachtige tropische bossen. De geur is echter niet meteen merkbaar, maar ontvouwt zijn volle schoonheid zo langzaam als een opengaande lotusbloem. Wanneer we de geur waarnemen, heeft het ons al getransformeerd en ons onder zijn onweerstaanbare betovering gebracht. Sandelhout haalt de spanning uit het leven en creëert een meditatieve vibratie waarin we nieuwe energieën kunnen verzamelen.

Thee boom

Melaleuca alternifolia

In Australië wordt theeboomolie beschouwd als een middel voor “elke gelegenheid”, dat traditioneel al duizenden jaren door de Aboriginals wordt gebruikt. Het is geschikt voor het reinigen van de kamerlucht tijdens het koude seizoen. Ook voor ondersteunende verzorging bij huidproblemen zoals huidonzuiverheden en lichte ontstekingen en voor het verfrissen en desinfecteren van de voeten. Tip: In uitzonderlijke gevallen kan de olie ook puur op de huid worden gebruikt voor kleine gebieden, bijvoorbeeld na een insectenbeet. Voor grotere oppervlakken is het het beste om een ​​watje te bevochtigen met een beetje water of amandelolie en er een paar druppels tea tree olie op te sprenkelen en direct te gebruiken. Voor toepassing op de huid, verdunnen in massageolie (1,5 ml tea tree olie voor 50 ml amandelolie). Voor gebruik in de kamerlucht kan de kruidachtige geur goed worden gemengd met andere oliën, bijv. Met citroen,

Tijm rood

Thymus vulgaris ct. thymol

De natuurgeneeskunde kent tijm van oudsher door het gebruik ervan tijdens hoest- en koude seizoenen. Het reinigt de kamerlucht en versterkt ons. De tijm verschilt in ingrediënten, afhankelijk van de regio waarin hij groeit. Normale teelt van tijm in mediterrane streken levert het sterke “tijmrood” (ct. Thymol) op. Het chemotype linalool, ook wel bekend als “tijmwit” (ct. Linalool), is ook interessant. Het is veel milder en daarom ook geschikt voor kinderen en gevoelige mensen.

vanille

Vanille planifolia

Vanille wordt voornamelijk gebruikt om snoepjes zoals chocolade, snoep, pudding en ijs op smaak te brengen. De grote populariteit van deze snoepjes is niet alleen te danken aan de grote hoeveelheid suiker, maar ook aan de karakteristieke vanillesmaak. Het bekende, zoete en warme aroma van vanille lijkt een kalmerend en rustgevend effect te hebben op het organisme. Snoepgoed wordt niet voor niets vaak gebruikt als kleine troost tegen alledaagse frustraties. De geur van vanille geeft ons een sfeer van geborgenheid en geluk en ruikt heerlijk samen met cacao, tonka, sinaasappel, sandelhout en kaneel. Vanille maakt het gemakkelijker om te ontspannen en in slaap te vallen.

kaneel

Cinnamonum zeylanicum

Kaneel wordt veel gebruikt in de Indiase en Arabische keuken, omdat het de maag helpt zijn werk te doen. In gekruide thee is het een hoofdingrediënt dat activeert en opwarmt. Kaneelschorsolie heeft een aangenaam warme, zoete geur die een gezellige sfeer in de kamer creëert en zowel binnen als buiten de kou een verwarmend effect heeft. Om deze reden is het zo populair in het koude seizoen voor een verwarmende kamergeur, gecombineerd met mandarijn, sinaasappel, kruidnagel … Als het buiten oncomfortabel is, kijken we uit naar een gezellig, geurend huis. Het is het beste om kaneel, wat een zeer sterke olie is, te mengen met opwekkende, motiverende citrusgeuren voor een aangename kamergeur.

Zwitsers steengrenen

Pinus cembra

De steenpijnboomolie met zijn reinigende eigenschappen absorbeert zowel onaangename geuren als negatieve energieën in de kamer en transformeert deze in een aangenaam frisse atmosfeer. Zwitserse steenpijnolie draagt ​​de kracht en stabiliteit van bergbomen en helpt daarom mensen met een zwak zelfvertrouwen om een ​​nieuwe oriëntatie te vinden en de behandelende mensen dichter bij zichzelf te kunnen blijven. Het helpt ons ook om nieuwe energie aan te trekken na een langdurige ziekte. Oostenrijkse wetenschappers hebben ontdekt dat Zwitsers grenen een zeer gunstige werking heeft in de slaapkamer, zodat u de volgende dag meer uitgerust en ontspannen aan de dag kunt beginnen. Het laat zich heel goed combineren met frisse citrusgeuren.

RECENTE BLOGS

Website mock-up DigiVisuall

BLOG 1

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

BLOG 2

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

BLOG 3

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.