Magnesium en kinderen

Magnesium en antibiotica

Medicijnen die magnesium of zink bevatten belemmeren de opname van minocycline. Bij voorkeur stopt u tijdens de antibioticumkuur een paar dagen met het middel dat magnesium of zink bevat. Overleg hierover met uw arts. Als het niet mogelijk is een paar dagen te stoppen, moet u ervoor zorgen dat u minocycline minimaal 2 uur voor het andere middel inneemt.

Wat doen frisdranken met magnesium?

Veel (koolzuurhoudende) frisdranken bevatten fosfaten. Deze fosfaten zitten in ongelooflijk veel voedingsmiddelen, we krijgen er daardoor veel te veel van binnen.

Fosfaten binden met magnesium in de darmen waardoor deze niet beschikbaar is voor het lichaam. Door het drinken van koolzuurhoudende frisdranken spoelt magnesium het lichaam uit. De enorme stijging van het gemiddeld verbruik van koolzuurhoudende frisdranken sinds het begin van de vorige eeuw is een grote oorzaak van magnesium tekorten.

Kinderen

Veel kinderen kunnen extra magnesium gebruiken. Of het voor verlichting van groeipijnen is, een betere huidconditie, beter concentreren of beter slapen, extra magnesium kan helpen. 

Ook bij de bestrijding van gedragsstoornissen als ADHD, autisme en depressie kan magnesium worden ingezet als ondersteuning of als een natuurlijk alternatief voor de vaak heftige medicatie. Diverse klinische onderzoeken zijn uitgevoerd rond het toedienen van extra magnesium om gedragsstoornissen bij kinderen te verhelpen. Bij de meeste onderzoeken werd tevens extra vitamine B6 gegeven. Deze onderzoeken lieten allemaal een positieve werking zien. Na het stoppen van de suppletie met magnesium verergerden de symptomen binnen enkele weken weer.

Dosering bij kinderen van 0-2 jaar

Twee tot drie maal per week een bad (ca. 30 liter water) met circa 100 gram magnesiumkristallen. Overige dagen smeren met de body cream, ongeveer 3 vingertoppen. Smeren kan overal maar fijne plekken zijn voeten en buik.

Dosering bij kinderen van 3-6 jaar

Twee tot drie maal per week een voetenbad (3 liter water) met circa 40 gram magnesiumkristallen of twee maal per week een bad (ca. 50 liter) met 150 tot 200 gram magnesiumkristallen. Overige dagen 4 tot 5 vingertoppen body cream.

Dosering bij kinderen van 7-12 jaar

Twee tot drie maal per week een voetenbad (3 liter water) met circa 50 gram magnesiumkristallen of een bad (50 liter) met 200 tot 250 gram magnesiumkristallen. Naar hartenlust smeren met de body cream op de overige dagen of een magnesiumoliespray onder de voeten voor het slapen gaan.

Dosering bij kinderen van 13-16 jaar

De dosering langzaam verhogen naar 80 tot 90 gram magnesiumkristallen voor een voetenbad en 500 gram voor een bad. Body cream onbeperkt smeren en van de magnesiumolie 10 tot 12 sprays per dag gebruiken.

Voordeel van deze methode is dat kinderen die het moeilijk vinden magnesiumpillen te slikken op deze heerlijke en ontspannende manier toch extra magnesium toegediend kunnen krijgen.