Magnesium

 Magnesium, 

De regiseur van ons lichaam

Wat doet magnesium?
Magnesium is voor ons als mensen een zeer belangrijk mineraal. Magnesium zorgt voor het goed functioneren van meer dan 300 enzymen in het menselijk lichaam.

De energiemoleculen in het lichaam (ook wel genoemd adenosine trifosfaat) hebben te maken met de werking van de hartspier, de vorming van tanden en kiezen, de bevordering van een goede darmwerking en de ontspanning van bloedvaten. De actieve werking wordt allemaal gestuurd door magnesium. De aanwezigheid van magnesium in ons lichaam is 20 tot 30 gram voor een volwassene. Ongeveer 2/3 is gefixeerd in het skelet, ons lichaam is zo mooi dat het reserves opslaat. Deze gefixeerde opslag kan worden aangesproken in slechtere tijden. De rest wordt opgeslagen in het zenuwgestel, skeletspieren en de organen met een hoge metabole activiteit.

 

 

 

 

Enzymen

Magnesium speelt een belangrijke rol in enzymatische reacties in ons lichaam en algemeen worden ze beschouwd als een stabilisator en regulator van veel processen. Fosfaatverbindingen zijn zeer betrokken in al deze processen. Magnesium is zo belangrijk omdat het de overdracht verzorgt op de spierprikkels en de spiercontractie. Zenuwen, hart- en vaatstelsel en de spieren hebben direct invloed op magnesium.

Stofwisseling

Als we de stofwisseling van calcium en vitamine C bekijken speelt magnesium daarbij een grote rol. Het gebit en bijvoorbeeld de botten zijn zeer afhankelijk van een goed magnesium gehalte. Galstenen en nierstenen (door calciumafzetting), een goed magnesium gehalte heeft invloed op de vorming van calcium afzetting.

Bij onze hersenfuncties zijn magnesium en zink zeer belangrijk. Magnesium speelt een hele grote rol bij het bestrijden van depressies. Een mineraal dat samen met zink belangrijk is voor de geestelijke vitaliteit. Magnesium is een onmisbaar mineraal voor de mens en zeer belangrijk voor het goed functioneren van het organisme. Magnesium is een mineraal dat bekend staat om zijn werking bij stress en heeft een hele goede werking op het evenwicht tussen spieren en zenuwstelsel.

De Massage Specialist en Massage Salon ZEN gebruiken uitsluitend natuurlijke producten met een lichaams eigen magnesiumchloride, hierdoor is de opname via de huid mogelijk, wordt het maag-darm kanaal niet onnodig belast en is de biologische beschikbaarheid zeer hoog.

Magnesiumtekort

Eigenlijk kan je zeggen dat bijna iedereen in deze hectische tijd preventief extra magnesium nodig heeft. Er zijn veel problemen die kunnen ontstaan bij een magnesiumtekort.

Bij zwangerschap en borstvoeding kan een magnesiumtekort ontstaan wat direct invloed heeft op het ongeboren kind. Symptomen zijn kramp in de benen, harde buik.
Stress.
Eten van geraffineerde, verarmde voeding.
Gebruik van te veel suiker, te veel koffie, gebruik alcohol.
Medicatie (betablokkers, maagzuurremmmers, antibiotica)
Vitamine D3 te kort. (Vitamine D3 helpt magnesium op te nemen door de darmwand)
Een slechte darmfunctie, waardoor de opname van magnesium moeilijker verloopt.
Vooral bij mensen in instellingen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en verpleegtehuizen maar ook bij studenten ziet men vaak de gevolgen van een magnesiumtekort.
Patiënten die lijden aan anorexia, ondervoeding, chronische diarree, metabsorptie, (patiënten die veel overgeven of een (gedeeltelijke) verwijdering van de maag en/of darm hebben ondergaan), diabetici, alcoholici en personen die aan bepaalde nierziekten lijden ontwikkelen magnesiumdeficiëntie.
Recent onderzoek toont aan dat een te hoog cholesterolgehalte en arteriosclerose (aderverkalking), leververschrompeling (cirrose) alvleesklierontsteking, maar ook een dreigende zwangerschapsvergiftiging en een hartinfarct in het acute stadium te maken kunnen hebben met een magnesium tekort.

Symptomen bij een magnesiumtekort zijn:

Astmatische symptomen
Angsten, fobieën en depressiviteit
Alertheid-concentratie en geheugen
Allergieën
ADHD
Autisme
Bloedsuikerproblemen
Bronchospasmen
Darmen (-Spasmen)
Diabetes
Depressies
Duizelig (‘’onvast lopen”)
Drukkende, bonzende hoofdpijn
Doorbloedingsstoornissen
Glaucoom
Spierkrampen, vaatkramp
Slap gevoel
Spastische darm
Snel en chronisch vermoeid
Nervositeit
Hoge bloeddruk
Hyperreactiviteit (jonge kinderen)
Hyperventilatie
Hartkloppingen/hartritmestoornissen
Allergische reactie
Overspannenheid
Verkrampte spieren
Verharde spieren
Verstijfde spieren
Onrust, futloosheid en a-vitaliteit
Overspannenheid
Oorsuizen
Osteoporose
Onrustige benen
Overgevoeligheid (lawaai en licht)
Prikkelbaarheid
Pre- en post-menstruele klachten
Prikken in de benen
Uitputtingsverschijnselen
Hoofdpijnen
Kouwelijkheid
Migraine
Vaatverkramping-vernauwing
Verkalking nieren
Nierstenen en gruisvorming
Wispelturigheid
Weersgevoeligheid- Bij klachten zoals verkoudheid en/of keelpijn: dagelijks stomen

RECENTE BLOGS

Website mock-up DigiVisuall

BLOG 1

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

BLOG 2

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

BLOG 3

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.