De werking van magnesium

 Magnesium, 

De regiseur van ons lichaam

Tegenwoordig is er veel te doen over magnesium. Magnesium  zorgt  voor meer dan driehonderd verschillende processen in het lichaam, denk daarbij aan de opbouw van de botten en het functioneren van spieren en zenuwen. Bent u benieuwd waar magnesium allemaal goed voor is? We zetten het op een rij in dit dossier.

Het lichaam zelf maakt geen magnesium aan en moet dit dus uit voeding halen. Een tekort aan magnesium kan ontstaan bij een eenzijdig dieet veel sporten ouder worden weinig verse biologische groenten en zorgt dan voor vervelende gezondheidseffecten. Te veel magnesium in je lichaam komt niet zo gauw voor, zelfs als je veel extra magnesium slikt. We zetten alles over magnesium voor je op een rij in dit dossier:

Wat doet magnesium?

Magnesium is een mineraal, net als calcium, zink of ijzer. Mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat vitaminen hun werk kunnen doen in je lichaam. Het mineraal magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan. Deze enzymen zorgen ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen.

Magnesium is voor ons als mensen een zeer belangrijk mineraal. De energiemoleculen in het lichaam (ook wel genoemd adenosine trifosfaat) hebben te maken met de werking van de hartspier, de vorming van tanden en kiezen, de bevordering van een goede darmwerking en de ontspanning van bloedvaten. De actieve werking wordt allemaal gestuurd door magnesium.

Waar draagt magnesium allemaal aan bij? 

Magnesium is een essentieel mineraal dat veel belangrijke functies in het lichaam vervult. Het speelt een cruciale rol bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam. Enkele belangrijke functies en rollen van magnesium zijn:

 

1. Energieproductie: Magnesium is betrokken bij de omzetting van voedsel in energie. Het helpt bij de productie en het transport van adenosinetrifosfaat (ATP), dat de energiebron is voor cellulaire processen in het lichaam.

 

2. Spierfunctie: Magnesium is essentieel voor normale spierfunctie. Het helpt bij het samentrekken en ontspannen van spieren, inclusief de hartspier. Het speelt ook een rol bij het handhaven van een gezond zenuwstelsel.

 

3. Botgezondheid: Magnesium is nodig voor de opbouw en het behoud van gezonde botten. Het werkt samen met calcium om de botdichtheid te behouden en osteoporose te voorkomen.

 

4. Hart- en vaatgezondheid: Magnesium is belangrijk voor een gezond hartritme en de regulatie van de bloeddruk. Het helpt de bloedvaten ontspannen en draagt bij aan de normale bloedstolling.

 

5. Eiwitsynthese: Magnesium is betrokken bij de synthese van eiwitten in het lichaam. Eiwitten zijn essentieel voor de groei, ontwikkeling en reparatie van weefsels.

 

6. Regulering van de bloedsuikerspiegel: Magnesium speelt een rol bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Het helpt bij de insulineproductie en de werking van insuline in het lichaam.

 

7. Immuunfunctie: Magnesium ondersteunt een gezond immuunsysteem. Het helpt bij de productie van witte bloedcellen en de bescherming van het lichaam tegen ziekteverwekkers.

 

Hoeveel magnesium heb je dagelijks nodig? 

De hoeveelheid magnesium die je dagelijks binnen moet krijgen verschilt voor mannen en vrouwen. Voor mannen is deze hoeveelheid 350 milligram per dag. Voor vrouwen is het dagelijks 300 milligram. De opname van magnesium via voedingssupplementen is 25%, met andere woorden om 300 milligram magnesium  op te kunnen nemen moet u minimaal 1200 milligram slikken.

Een extra boost voor je spieren is het opnemen via de huid, doormiddel van een massage met magnesium wordt de magnesium direct opgenomen in het interstitium. Daar is het op cellulair niveau vrijwel onmiddellijk actief wat een diepere ontspanning geeft.

 

U kunt ook kiezen voor de inzet van een totale lichaamspakking, dit in combinatie met een infrarood warmte deken. Een totale lichaamspakking is bij uitstek geschikt voor verschillende lichamelijke klachten maar kan ook worden gekozen voor een diepgaande ontspanning.

 

Er wordt een laagje gel op het lichaam aangebracht, bij de voeten extra dik. Voeten en oksels zijn de lichaamsdelen waar magnesium in hoge mate opgenomen wordt. Het lichaam wordt vervolgens toegedekt met folie, waarna u in een infrarooddeken wordt gewikkeld. Na 40 minuten mag de infrarood deken eraf en wordt de magnesiumgel verwijderd met een warme washand. Na deze pakking is een massage zeer effectief, dit omdat de warmte in combinatie met magnesium het lichaam enorm soepel heeft gemaakt. Een aanrader dus!

 

De gelpakking wordt onder andere toegepast bij spierblessures, ontstoken pezen (bijvoorbeeld de achillespees) of pijnlijke gewrichten (knie, enkel, schouder etc.). Deze behandelingen verlichten de pijn en zorgen voor herstel van binnenuit.

Magnesiumtekort

Eigenlijk kan je zeggen dat bijna iedereen in deze hectische tijd preventief extra magnesium nodig heeft. Er zijn veel problemen die kunnen ontstaan bij een magnesiumtekort. 

Bij zwangerschap en borstvoeding kan een magnesiumtekort ontstaan wat direct invloed heeft op het ongeboren kind. Symptomen zijn kramp in de benen, harde buik.
Stress.
Eten van geraffineerde, verarmde voeding.
Gebruik van te veel suiker, te veel koffie, gebruik alcohol.
Medicatie (betablokkers, maagzuurremmmers, antibiotica)

Vitamine D3 te kort. (Vitamine D3 helpt magnesium op te nemen door de darmwand)
Een slechte darmfunctie, waardoor de opname van magnesium moeilijker verloopt.
Vooral bij mensen in instellingen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en verpleegtehuizen maar ook bij studenten ziet men vaak de gevolgen van een magnesiumtekort.
Patiënten die lijden aan anorexia, ondervoeding, chronische diarree, metabsorptie, (patiënten die veel overgeven of een (gedeeltelijke) verwijdering van de maag en/of darm hebben ondergaan), diabetici, alcoholici en personen die aan bepaalde nierziekten lijden ontwikkelen magnesiumdeficiëntie.
Recent onderzoek toont aan dat een te hoog cholesterolgehalte en arteriosclerose (aderverkalking), leververschrompeling (cirrose) alvleesklierontsteking, maar ook een dreigende zwangerschapsvergiftiging en een hartinfarct in het acute stadium te maken kunnen hebben met een magnesium tekort.  

Symptomen bij een magnesiumtekort zijn:

Astmatische symptomen
Angsten, fobieën en depressiviteit
Alertheid-concentratie en geheugen
Allergieën
ADHD
Autisme
Bloedsuikerproblemen
Bronchospasmen
Darmen (-Spasmen)
Diabetes
Depressies
Duizelig (‘’onvast lopen”)
Drukkende, bonzende hoofdpijn
Doorbloedingsstoornissen
Glaucoom
Spierkrampen, vaatkramp
Slap gevoel
Spastische darm
Snel en chronisch vermoeid
Nervositeit
Hoge bloeddruk
Hyperreactiviteit (jonge kinderen)
Hyperventilatie
Hartkloppingen/hartritmestoornissen
Allergische reactie
Overspannenheid
Verkrampte spieren
Verharde spieren
Verstijfde spieren
Onrust, futloosheid en a-vitaliteit
Overspannenheid
Oorsuizen
Osteoporose
Onrustige benen
Overgevoeligheid (lawaai en licht)
Prikkelbaarheid
Pre- en post-menstruele klachten
Prikken in de benen
Uitputtingsverschijnselen
Hoofdpijnen
Kouwelijkheid
Migraine
Vaatverkramping-vernauwing
Verkalking nieren
Nierstenen en gruisvorming
Wispelturigheid
Weersgevoeligheid- Bij klachten zoals verkoudheid en/of keelpijn: dagelijks stomen

Welk magnesium is het beste?

Omdat ons voedsel steeds minder magnesium bevat of door verhoogde behoefte aan dit mineraal, vullen steeds meer mensen hun voeding aan met magnesiumsupplementen. Als je magnesium inneemt doe je dat altijd in een vorm die past bij jouw situatie. 

Opname in de dunne darm

Voorbeelden van magnesium die in de dunne darm worden opgenomen zijn onder andere:

  • Magnesiumglycerofosfaat
  • Magnesiumcitraat
  • Magnesiumbisglycinaat

Een vorm van magnesium die zeer goed wordt opgenomen is magnesiumglycerofosfaat. Voor de opname van magnesiumglycerofosfaat is geen maagzuur nodig, dus is het een passende vorm bij gebruik van maagzuurremmers. Daarnaast is bewezen dat magnesiumglycerofosfaat veel minder vaak buikklachten, zoals diarree, geeft.

Verschillende magnesiumsupplementen: voordelen

Het grote voordeel van magnesiumsuppletie is dat je deze zeer makkelijk inneemt en de hoeveelheid duidelijk op het etiket staat vermeld. Bij magnesium uit voeding is het lastiger te achterhalen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat suppletie met magnesiumglycerofosfaat, aangevuld met co-factoren zoals vitamine D en vitamine B, goed wordt opgenomen door het lichaam.

RECENTE BLOGS

Website mock-up DigiVisuall

BLOG 1

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

BLOG 2

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

BLOG 3

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.