De juiste dosering etherische oliën

Er is veel discussie gaande over de meest effectieve wijze van opname en toepassing van de oliën. Als je letterlijk de naam aromatherapie zou volgen, dan is inhalatie/verdamping de enige juiste therapeutische toepassing. Deze beperkte kijk op aromatherapie wordt o.a. verdedigd door de wetenschapper Buchbauer (1991) uit Oostenrijk, een gerenommeerd onderzoeker op het gebied van geur. Dat zou betekenen dat absorptie door de huid en de fysieke effecten van inademing niet in de definitie van aromatherapie zouden thuishoren. Echter, in Frankrijk worden essentiële oliën toegepast door middel van capsules die rectaal en/of vaginaal ingebracht worden. Het is de overtuiging dat dit de meest effectieve route zou zijn om essentiële oliën te gebruiken. Anderen zien alleen opname door de mond als juiste toepassing of prefereren een combinatie van die mogelijkheden.

Dosering van Kamergeuren

De Juiste Dosering in de woonkamer

Veel beginnen met geurmengsels, waarvan je eenvoudig 5-15 druppels aan een geurapparaat toevoegt, afhankelijk van de stemming en stemming. Maar je kunt ook voor een enkele geur kiezen en 5-10 druppels van deze favoriete geur in een geurapparaatje doen – zo leer je de door jou gekozen geur goed kennen. Kleine geurapparaten hebben een kleine geurradius, grotere een overeenkomstig grotere. Kies dus het geurapparaat op basis van de grootte van de kamer. Heb je een klein geurapparaat maar een grotere kamer, dan kun je de oliën in eerste instantie ook hoger doseren. Dit werkt heel goed binnen een bepaald kader, maar het mag niet te hoog gedoseerd worden. Anders kan de geur te intens worden in de buurt van het geurapparaat.

Als je lang met de geuren experimenteert, wil je misschien al snel een verandering en wil je de essences ook zelf mixen. Het bekendste principe, volgens welke parfumeurs ook werken, is de indeling in top-, midden- en basistonen. Het is het beste om altijd een of meer etherische oliën uit alle drie de groepen te gebruiken.

Top opmerkingen:

 • Topnoten hebben een hoge vluchtigheid, wat betekent dat ze na verspreiding relatief snel verdampen
 • zeer snel stijgen in de neus
 • De topnoten bevatten citrusgeuren zoals bergamot, grapefruit, Litsea cubeba, citroen enz.
 • Als je citrusgeuren wilt mengen met andere oliën, gebruik dan ongeveer 5-10 druppels citrusgeur voor een kamergeur

Hartnoten:

 • Hartnoten zijn bloemige, zachte componenten die meestal een zeer intens aroma hebben
 • De middelste tonen bevatten kostbare bloemen zoals jasmijn, roos, magnolia of ylang-ylang
 • gebruik 1-3 druppels bloemenolie om een ​​mengsel het “hart” te geven dat het nodig heeft
 • Kruiden zoals lavendel, Romeinse kamille en salie behoren ook tot de hartnoten
 • Ze worden meestal iets hoger gedoseerd dan bloemenoliën: slechts ongeveer 2-5 druppels

Basisnoten:

 • Basisnoten zijn essences die niet gemakkelijk vluchtig zijn, zoals sandelhout
 • We hebben basisnoten nodig in kamergeuren, zodat mengsels niet te snel verdampen en de kamer vullen
 • Typische basisnoten zijn benzoë, rozenhout, patchouli, vetiver, wierook, ceder en kaneel
 • Basisnoten worden gedoseerd rond 3-8 druppels, afhankelijk van de intensiteit van het aroma

Dosering van badadditieven

zout-slagroom

Omdat etherische oliën niet combineren met water, moeten ze worden gemengd in een solubilisator (emulgator) voordat ze aan het badwater worden toegevoegd. Natuurlijke, geurvrije basisbases zoals een neutraal oliebad of basisoliebad zijn hiervoor het meest geschikt. Voor een vol bad naar keuze heb je 10-15 druppels van de overeenkomstige essence nodig op 1-3 eetlepels van een draagbodem. Je kunt de etherische oliën ook oplossen in verse melk, room of honing of ze op zeezout druppelen – net zoals Aphrodite bijna 5000 jaar geleden gebruikte voor haar schoonheid en gezondheid.

Het enige wat hierbij belangrijk is, is dat de olie goed in de drager wordt geroerd en dat je dit mengsel pas aan het badwater toevoegt als de kuip helemaal gevuld is.

Je kunt ook verschillende oliën mengen, zoals lavendel en anijs. U kunt zelf eenvoudig uw persoonlijke voorkeursmengverhouding bepalen. Je kunt hier niet mis mee gaan als je er altijd voor zorgt dat je niet meer dan 15 druppels essence gebruikt voor een vol bad en geen incompatibele oliën of oliën mengt die te strijdig zijn met hun werkingsmechanisme. Houd er ook rekening mee dat korte, hete baden van 38-40 ° C meestal na 5-10 minuten effect hebben, terwijl langere warme baden van 32-38 ° C gedurende ongeveer 20 minuten als therapeutisch bad worden gebruikt.

Het is het beste om ‘s avonds te baden

Om het rustgevende, enigszins vermoeiende effect te versterken, dient u bij voorkeur ‘s avonds voor het naar bed gaan een bad te nemen. De maximale badtijd mag echter niet langer zijn dan 20-25 minuten! Voetbaden in de avond kunnen ook een fijn, ongecompliceerd ontspanningsritueel zijn. Voeg eenvoudig 3-7 druppels etherische olie, opgelost in een neutraal oliebad, toe aan het water en meng.

Op onze receptenpagina vind je simpele recepten voor geurige badproducten.

Dosering van Stoombaden & inhalaties

Giet voor een stoombad ongeveer 2 liter gekookt, heet water in een kom of een inademvat. Voeg vervolgens, afhankelijk van de intensiteit van de olie, 3-5 druppels essence toe aan de kom. De olie kan ook op 1 eetlepel zout of 2 eetlepels kamillebloemen worden gedruppeld en er vervolgens heet water overheen worden gegoten. Controleer vervolgens of de stoom niet te heet is. Het moet heet zijn, maar nog steeds aangenaam. Leg nu een grote handdoek over je hoofd zodat deze over de rand van de kom uitsteekt. Sluit je ogen en adem de hete stoom in.

De inademing duurt ongeveer vijf minuten. In acute gevallen kan het twee tot drie keer per dag worden herhaald. De volgende essences zijn bijzonder geschikt voor stoombaden: engelwortel, basilicum, cajeput, zilverspar, eucalyptus, eucalyptus radiata, sparrennaald, kamille, dennennaald, bergdennen, mirre, mirte, niauli, tijmwit, jeneverbes, ceder, citroen.

Wees voorzichtig met sterke etherische oliën

Bij tijmolie en andere zeer sterke essences mag in verband met mogelijke irritatie maximaal één druppel per inhalatie worden gebruikt!

Dosering van Stoombaden en inhalaties

Gebruik bij twijfel ook de mildst mogelijke oliën voor inademing. Houd er bij het gebruik van deze methode altijd rekening mee dat meer niet per se beter helpt, maar dat lage doses vaak zeer effectief zijn en goed worden verdragen.

Dosering van massageoliën

Ethetrishe Oliën

Meng voor een massageolie etherische oliën met een basisolie. Volg om te beginnen de algemene doseringsrichtlijn dat 1-2% totale hoeveelheid etherische olie in een basisolie goed wordt verdragen. Als je met druppels wilt doseren, kun je er vanuit gaan dat 1 ml etherische olie ongeveer 25 druppels bevat. Doseer daarom ongeveer 25-50 druppels in 100 ml basisolie.

Sommige etherische oliën mogen alleen heel licht op de huid worden gebruikt, zoals citrusoliën. Vooral huidverzorgende oliën kunnen ook in iets hogere doseringen worden gebruikt. Deze omvatten bijvoorbeeld rozen en lavendel.

Op onze receptenpagina vind je eenvoudige recepten voor aromatische massageoliën.

Dosering voor de sauna

Voor een sauna-infusie met etherische oliën, voegt u eenvoudig 3-7 druppels 100% natuurlijke etherische olie toe aan de pollepel. De dosering hangt natuurlijk af van de grootte van de sauna. Gebruik geen huidirriterende oliën en gebruik citrusoliën alleen in zeer kleine doseringen van ca. 1-3 druppels.

Gebruik alleen pure etherische oliën

Als u het comfortabeler wilt, kunt u gebruik maken van kant-en-klare sauna-essences met pure essentiële oliën zoals onze sauna-essences van Baldini – voor een natuurlijke sauna-ervaring zonder chemische toevoegingen. Voor een infusie heeft u een half tot volle dop nodig.

Saunageuren

Dosering bij baby’s, kinderen en zwangere vrouwen

Baby aromatherapie

Voor baby’s, kinderen en zwangere vrouwen gelden speciale toepassingsregels en doseringen voor aromatherapie.

De toepassing van aromatherapie dient altijd te gebeuren in overleg met de verloskundige, een kinderarts of natuurgeneeskundige die bekend is met aromatherapie.

Over het algemeen gelden de volgende regels voor de dosering voor baby’s, kinderen en zwangere vrouwen:

 • Gebruik alleen natuurlijke, etherische oliën van gecertificeerde biologische teelt
 • Lees voor het gebruik van elke olie de bijbehorende beschrijving en kijk of de olie geschikt is voor kinderen en zwangere vrouwen
 • In ieder geval moet de dosering lager zijn, aangezien kinderen en zwangere vrouwen gevoeliger zijn dan volwassenen.

Meer informatie vindt u op onze themapagina’s “Aromatherapie tijdens de zwangerschap” en “Aromatherapie voor baby’s en kinderen”.

RECENTE BLOGS

Website mock-up DigiVisuall

BLOG 1

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Blog2

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

BLOG 3

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.